Tijden: 
09.00 - 10.30 uur Ontvangst
10.30 - 12.00 uur Plenair programma
13.00 - 15.00 uur Lunch
12.30 - 17.00 uur Deelsessies
17.00 - 18.00 uur Borrel
18.00 - 20.00 uur Diner
20.00 - 22.00 uur Afterparty

Nadat KB-directeur Lily Knibbeler u welkom heeft geheten, opent dagvoorzitter Frits Spits het congres. Innovatie-expert Danny Mekic zet u gelijk op scherp met zijn aftrap over technologische ontwikkelingen en legt de link naar onze digitale dienstverlening. Vervolgens gaan deskundigen Bärbel van Zanten (Philips Design) Yvonne van Sark (Youngworks) en Frank Huysmans (hoogleraar Bibliotheekwetenschappen) onder leiding van dagvoorzitter Frits Spits in gesprek over het inspelen op veranderende burgerbehoeften. Ook zoomen we in op het onderwerp ‘Wetenschap voor Iedereen’, een thema dat in overgang naar meer zelfstandig wordende burgers binnen de participatiemaatschappij ook voor openbare bibliotheken steeds interessanter wordt. Ook zoomen we met Amito Haarhuis (NEMO) in op het onderwerp Wetenschap voor Iedereen, een thema dat in overgang naar steeds zelfstandig wordende burgers binnen de participatiemaatschappij ook voor openbare bibliotheken interessanter wordt.


Gedurende de middag vinden er diverse deelsessies in verschillende vormen plaats.
Werkvormen zoals:

 • Talks
  Talks zijn korte en inspirerende inleidingen, vergelijkbaar met TEDTalks.
 • Workshops
  Workshops zijn interactieve sessies waarbij de inbreng van deelnemers essentieel is.
 • Debat
  In een debat gaat een aantal mensen met elkaar in gesprek over een thema. De gespreksleider zorgt voor een debat op het scherpst van de snede.
 • Fringemeetings
  Een fringemeeting is een sterke interactieve werkvorm. Tijdens een fringemeeting staat een maatschappelijke ontwikkeling, trend of een thema centraal. Onder leiding van een moderator vindt een debat met de zaal plaats om het thema én de implicaties voor het bibliotheekveld te onderzoeken en bij de aanwezigen te toetsen.

Klik hier voor een overzicht van alle deelsessies. 
Klik hier voor het blokkenschema van het programma. 


 

In de studiogesprekken gaat programmamaker Petra Possel op zoek naar persoonlijke drijfveren, visie en motivatie van een aantal bijzondere gasten.

Wie zijn onze gasten?
Frits Spits (radiomaker en televisiepresentator. Tevens dagvoorzitter van het congres) In dit gesprek zoomt Frits Spits in op zijn radioprogramma Taalstaat en zijn nieuwste boek ‘De Standaards van Spits’.

Nelleke Noordervliet (schrijfster)
Nelleke vertelt over haar werk als schrijfster, columniste en haar nevenactiviteiten binnen de letteren.

Tijs Rotmans (Managing Partner van The Pricing Company)
Kun je de waarde van je product of dienst vergroten door er een hoger prijskaartje aan te hangen? Volgens Tijs Rotmans soms wel. Hij vertelt u alles over waardebepalingen, cultureel ondernemerschap en consumentengedrag.

Francesca Berk (Oprichtster foodblog FrancescaKookt.nl)
Francesca vertelt u alles over haar blog FrancescaKookt.nl. Hoe bouw je een online community en hoe maak je van een succes van je passie?


De studiogesprekken worden mede mogelijk gemaakt door OCLC.


Het inspiratieplein is de centrale plek waar u gedurende de dag kennis kunt maken met organisaties uit de branche. U ontmoet daar ook de redactie van Magazine on the Spot die in een dag een magazine van deze dag maken.


 

Bibliotheekcongres @biebcongres 29 Apr
Van de studiogesprekken zijn podcasts gemaakt! Beluister het derde studiogesprek tussen Petra Possel - @petrap63 en… https://t.co/LXC3KYp2lC

Bibliotheekcongres @biebcongres 27 Apr
Van de studiogesprekken zijn podcasts gemaakt! Beluister het tweede studiogesprek tussen Petra Possel - @petrap63 e… https://t.co/U8Ne4syYoN

Bibliotheekcongres @biebcongres 26 Apr
We willen de sector en degenen die niet aanwezig konden zijn graag voorzien van een digitaal cadeautje. We laten sp… https://t.co/5J5h40xBJG

Bibliotheekcongres @biebcongres 26 Apr
Uiteraard is er ook een mooi beeldverslag gemaakt van het Nationale Bibliotheekcongres in Den Helder. Proef nog eve… https://t.co/z7tWm7fNP7


Vorig jaar was het Nationale Bibliotheekcongres een mooie mix van inspiratie, uitwisseling, lichtheid en scherpte. We kijken er met plezier op terug. U ook?