Het inspiratieplein is de centrale plek waar u gedurende de dag kennis kunt maken met organisaties uit de branche. Hier vindt u tevens de redactie van Magazine on the Spot die in een dag een magazine van deze dag maken. 

Standhouders Het Nationale Bibliotheekcongres 2015
 
Titel: BeeSmart ICT Solutions staat in het teken van innovatie
Omschrijving: BeeSmart is volledig gericht op slimme ICT-oplossingen voor bibliotheken en denken graag met u mee om ook uw bibliotheek klaar te stomen voor de toekomst. Van betaalautomaten voor een laag investeringsbedrag tot duurzame automaten die speciaal zijn ontwikkeld voor onbemande servicepunten. Natuurlijk zijn de automaten voorbereid op de nieuwste mogelijkheden op betaalgebied. Denk hierbij aan betalen via Smartphone en contactloos betalen.
Titel: Bieb Systemen
Omschrijving: Wilt u uw Bibliotheek in een nieuw jasje steken? Bieb Systemen is de inrichter, ontwerper en producent van inrichtingen voor bibliotheken. Nog vragen? Inspiratie opdoen? Brengt u vooral een bezoek aan onze stand.
Titel: Doe mee met het Jaar van het Boek
Omschrijving: Om de belangrijke rol van het boek te vieren hebben de Koninklijke Bibliotheek en haar partners CPNB, Bijzondere Collecties UvA, Letterkunduig Museum en Stichting lezen 2016 uitgeroepen tot Jaar van het Boek. Een jaar lang wordt er met allerlei activiteiten aandacht besteed aan de belangrijke rol van het boek in onze samenleving, onder andere met de landelijke verkiezing van Het belangrijkste boek'. De organisatie van 2016 Jaar van het Boek vraagt bibliotheken om zich ook aan te sluiten bij dit feestjaar. Wilt u bijvoorbeeld nieuwe activiteiten organiseren of aansluiten met bestaande evenementen zoals boekenfestivals en literaire festivals? Doe ook mee!
Titel: EastBridge
Omschrijving: EastBridge is een toonaangevende leverancier van ICT-oplossingen voor bibliotheken. EastBridge ontwikkelt en vervaardigt creatieve en innovatieve oplossingen voor de Bibliotheek. Wij leveren het zogenaamde one-stop-shopping IT-concept zoals IT-oplossingen op basis van Cloud en VDI, cashless betaaloplossingen, internetregulering en printafhandeling of selfserviceoplossingen die meerwaarde leveren voor klanten in de bibliotheek, zoals de unieke SmartShelf.
Titel: eLAB | De wereld aan Ontdekkingen
Omschrijving: Technologische en maatschappelijke veranderingen volgen elkaar in rap tempo op. Het is belangrijk om kinderen en volwassenen handvatten te geven om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Deze 21st Century Skills, zoals samenwerken, creativiteit en ICT- geletterdheid, bereiden ons voor op samenleven en -werken in de 21ste eeuw. Daarom introduceert Bibliotheek Rijn en Venen het eLAB een plek waar mediawijsheid, leesbevordering en 21st Century Skills samenkomen. We vertellen u er in onze stand graag meer over.
Titel: Het Slimme Werken; een innovatief product en besparing in één
Omschrijving: Met het Slimme Werken van BeeSmart ICT Solutions, kunt u gewoon werken met uw huidige bureaublad. Waar u ook bent: of het nu op uw kantoor- of publieke werkplek is. Het Slimme Werken is voor u zo in te richten dat er geen verschil bestaat tussen de huidige ICT-omgeving en het gebruik van multimedia. Het bureaublad van het Slimme Werken en de communicatie-oplossingen en de PrintOnderweg-oplossing van BeeSmart kunnen modulair worden opgebouwd. Bij BeeSmart ben u aan het juiste adres: één voordeur en één aanspreekpunt voor uw digitale werkplek.
Titel: Koninklijke Bibliotheek
Omschrijving: De Koninklijke Bibliotheek is de nationale bibliotheek van Nederland en geeft iedereen, overal, toegang tot informatie, kennis en cultuur. Om die toegang zo breed mogelijk te verwezenlijken, ondersteunt de Koninklijke Bibliotheek de openbare bibliotheken in hun maatschappelijke taken en bij de toepassing van nieuwe technieken. In de Nederlandse informatie-infrastructuur neemt de Koninklijke Bibliotheek een centrale rol in; de komende jaren is de ontwikkeling van een nationale digitale bibliotheek een belangrijk speerpunt.
Titel: Kunst van Lezen
Omschrijving: Het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen maakt komende jaren deel uit van het programma 'Tel mee met Taal' (2016-2018), dat is gericht op preventie en bestrijding van laaggeletterdheid. Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Kunst van Lezen heeft vier pijlers (leesomgeving, expertise, evidentie en samenwerking) en is bekend van succesvolle programma's BoekStart en Bibliotheek op school. In de stand van Kunst van Lezen wordt extra aandacht besteed aan de manier waarop Bibliotheek op school in het vmbo vorm krijgt.
Titel: Muziekweb
Omschrijving: Muziekweb is de muziekgids voor in de Bibliotheek. Bezoekers kunnen met Muziekweb luisteren, ontdekken en lenen. En dat allemaal in hun eigen bibliotheek! In deze stand presenteert Muziekweb nieuwe producten, waaronder een nieuw luistermeubel dat speciaal voor de Bibliotheeksector is ontwikkeld. Henkjan Honing van de Universiteit van Amsterdam komt op verzoek van Muziekweb een lezing geven over hoe bijzonder muziek eigenlijk is voor mensen.
Titel: NBD Biblion
Omschrijving: NBD Biblion biedt een compleet pakket aan producten en diensten die bijdragen aan het succes van uw bibliotheek of (school)mediatheek. Zo dragen wij met onze producten en diensten graag bij aan een efficiënte en moderne bedrijfsvoering van uw bibliotheek. Wij zorgen ervoor dat u over een gevarieerde en actuele collectie beschikt. Bovendien leveren we u de materialen en diensten die u nodig heeft voor het beheer van uw bibliotheek. Daarnaast is NBD Biblion zelf ook uitgever, aangesloten bij de Groep Educatieve Uitgevers.
Titel: Nieuw! PDF-editor voor promotie e-books
Omschrijving: De Koninklijke Bibliotheek en Biblionet bieden u de mogelijkheid om als eerste kennis te maken met de nieuwe PDF-editor. Met deze editor kan iedereen eenvoudig zelf een campagne opzetten voor de promotie van e-books. U krijgt de keuze uit verschillende ontwerpen en covers van e-books, die u naar eigen wens kunt aanpassen en afdrukken. Er is geen uitgebreide kennis voor nodig, dus probeer het vrijblijvend uit en laat ons uw ervaringen weten. Tot het eind van dit jaar is dit gratis. Begin 2016 wordt deze tool in uitgebreide vorm geïntroduceerd bij alle bibliotheken.
Titel: Passend Lezen
Omschrijving: Lezen kan Altijd! Dus ook als je slechtziend, blind of dyslectisch bent. Passend Lezen zorgt ervoor dat mensen met een leesbeperking kunnen lezen op een manier die bij hen past. Maar liefst 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben een leesbeperking; in de komende vijf jaar stijgt dit aantal naar verwachting met ruim 20%. Samen met u kunnen wij voor deze groep het verschil maken. Helpt u mee? Kom dan naar onze stand en laat u informeren over Passend Lezen.
Titel: ProBiblio
Omschrijving: Kom langs in de stand van ProBiblio en maak kennis met onze adviseurs! Zij vertellen u graag over onze veelzijdige organisatie. ProBiblio biedt dienstverlening aan op het gebied van het sociaal domein, de Bibliotheek op school, marketing, alle aspecten van uw bedrijfsvoering en ga zo maar door. Deze expertise zet ProBiblio graag in om bibliotheken slagvaardiger te maken in het vervullen van hun maatschappelijke opdracht. In de stand is er van alles te doen, u kunt bijvoorbeeld ter plekke meedoen aan een mini-BiebPanel onderzoek.
Titel: ProQuest
Omschrijving: AquaBrowser is het gebruikersvriendelijke zoeksysteem voor de Bibliotheek dat aansluit op de landelijke ontwikkelingen in Nederland. Met mogelijkheden voor het doorzoeken van lokale catalogi, aanvullende databronnen en andere lokale wensen. En: te gebruiken met en zonder de WaaS.
Titel: Rijnbrink
Omschrijving: Rijnbrink is de partner van bibliotheken in Overijssel en Gelderland. Wij geloven dat de essentie van een leefbare samenleving is dat alle burgers kunnen meedoen. Goed geïnformeerd zijn en beschikken over basisvaardigheden zijn daarvoor essentieel. Wij maken onze producten en diensten met onze voelhoorns in de maatschappij. Zo worden onze klanten zoveel mogelijk lokaal ondersteund en kunnen zij hun energie in hun kerntaak stoppen. In co-creatie, inspirerend en uitdagend!
Titel: SPN
Omschrijving: De SPN is een netwerkorganisatie waarin alle provinciale ondersteuningsinstellingen (POI) participeren. De SPN werkt met een programmaplan en elke POI-directeur is verantwoordelijk voor een eigen portefeuille. Projectteams worden ingevuld met medewerkers uit de eigen organisaties. Voor SPN geldt 'landelijk wat kan, provinciaal wat moet'. POI's vervullen een rol in afstemming tussen het landelijke bibliotheekbeleid, stimuleren en faciliteren het provinciaal netwerk en jagen lokale innovaties aan. Knooppunt van kennisdeling!
Titel: Stichting Lezen
Omschrijving: Stichting Lezen is het kenniscentrum op het gebied van leesbevordering en literatuureducatie in Nederland. In de stand van Stichting Lezen kunt u kennismaken met de doorgaande leeslijn die ervoor zorgt dat alle kinderen en jongeren optimaal in de gelegenheid worden gesteld uit te groeien tot lezers. Onderzoek speelt daarbij een belangrijke rol. Het moet antwoord geven op de vragen als: hoe krijgen we jongens aan het lezen, wat is de rol van ouders en waarin verschilt digitaal lezen van traditioneel lezen? Kennis is geen doel op zichzelf, de wisselwerking met de praktijk staat voorop.
​ 


Creatieve Zone

In de creatieve zone staan stands waar u zich kunt onderdompelen in de nieuwste ontwikkelingen. Als u hier niet enthousiast van wordt! Onderstaande organisaties nemen deel aan de creatieve zone:

• Doklab (Verhaal Lokaal en Storycast)

• ONWIJS Multitouch Specialists (Tiny Touch, Moby Touch en De Erfgoedtafel)

• Cubiss en de Koninklijke Bibliotheek (Linked Data)

• Koninklijke Bibliotheek (Bibliotheekonderzoeksplatform)

• Koninklijke Bibliotheek (Innovatie Doe dag)

• Bibliotheek Zuid-Kennemerland (KOHAschool)

• Bibliotheek Drachten (Beleefhetindebieb.nl live)

• de Bibliotheek Deventer (De Bazaar: werelden in een notendop)

• UBL Leiden (Pop-up bibliotheek: er gaat een wereld voor je open)

• de Educatieve Bibliotheek (BoekMee.nl en Mediabegrip.nl)

• Bibliotheek Eindhoven (Virtual reality eenvoudig en betaalbaar met VRmaster)

• Bibliotheek Midden-Brabant, Bibliotheek Den Bosch en Cubiss (Expositie Out-of-the-Bieb)

 

Buiten voor het Klokgebouw treft u de volgende twee bussen:

• De MakersBuzz (Cubiss)

• Bibliotheekservice Fryslân (FryskLab)

 

Bibliotheekcongres @biebcongres 29 Apr
Van de studiogesprekken zijn podcasts gemaakt! Beluister het derde studiogesprek tussen Petra Possel - @petrap63 en… https://t.co/LXC3KYp2lC

Bibliotheekcongres @biebcongres 27 Apr
Van de studiogesprekken zijn podcasts gemaakt! Beluister het tweede studiogesprek tussen Petra Possel - @petrap63 e… https://t.co/U8Ne4syYoN

Bibliotheekcongres @biebcongres 26 Apr
We willen de sector en degenen die niet aanwezig konden zijn graag voorzien van een digitaal cadeautje. We laten sp… https://t.co/5J5h40xBJG

Bibliotheekcongres @biebcongres 26 Apr
Uiteraard is er ook een mooi beeldverslag gemaakt van het Nationale Bibliotheekcongres in Den Helder. Proef nog eve… https://t.co/z7tWm7fNP7


Vorig jaar was het Nationale Bibliotheekcongres een mooie mix van inspiratie, uitwisseling, lichtheid en scherpte. We kijken er met plezier op terug. U ook?